1956 fiatal alkotók szemével

A Versek szódával produkció legutóbb a gimnáziumok diákságát szólította meg, hogy testközelbe hozza a forradalom irodalmát kortárs fiatal költők, írók és zenészek közreműködésével. A cél az volt, hogy bemutassa , milyen kép él egy mai alkotóban 1956-ról, az akkor szerepet vállaló elődökről és azok elhíresült műveiről - valamint hogy mindezek tükrében élményhez, benyomáshoz és információkhoz juttassa a legérzékenyebb életkorú hallgatóságot.

A produkció feladatvállalásai közé tartozott a tehetségkutatás is. Az iskolákban épp ezért a produkciót megelőzően elhelyeztünk egy-egy Irodalmi Postaládát. A diákok ebbe dobhatták be 1956-ról szóló vagy egyéb írásaikat vers, novella, esszé kategóriában. A legkiemelkedőbb alkotások szerzőivel felvesszük a kapcsolatot, és hasznos tanácsokkal látjuk el őket. A legjobb műveket irodalmi fórumokon való publikációhoz segítjük.

A zenés rendhagyó irodalmi produkció négy város összesen öt gimnáziumában került megrendezésre a 2017. február közepétől március közepéig terjedő időszakban.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján létrehozott Emlékbizottság támogatta.

Korábbi előadások

Az irodalmi sorozatban elismert kortárs költők lépnek színpadra, és hétköznapi vagy éppen nem hétköznapi oldalukról mutatkoznak meg.
A sorozat célja, hogy a költőkről teljesebb képet adjon hobbijuk, kedvenc időtöltésük, más művészeti tevékenységük bemutatásával. A kortárs lírát kedvelő közönség így rendhagyó módon pillanthat be az alkotók műhelyébe.

A Kultúrvonal Produkciós Iroda és a Magyar Írószövetség 2011 decemberében indította útjára a Budapesti Kamaraszínház Shure Stúdiójában. A Versek szódával újabb két estje a Café Budapest őszi fesztivál keretében került megrendezésre a Thália Színház Új Stúdiójában 2012 októberében. 2013 szeptemberétől a Nemzeti Színház Kaszás Attila-terme nyújtott otthont a sorozatnak, amely 2014 októberétől ugyanott folytatódik megújult formában, kibővült tematikával. A költők mellett dalszerzők és slammerek is a vendégeink voltak.
2014 októberében a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál Programjában is szerepelt a sorozat három estén keresztül a Városháza Parkban.

A közkedvelt irodalmi talk-show legutóbb, 2016 őszén négy alkalommal olyan alkotókat látott vendégül a Pinceszínházban, akik szereplői voltak az 1956-os eseményeknek. Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megrendezésre került előadások azon költőink, íróink előtt tisztelegtek, akik kiálltak a forradalom szellemisége és öröksége mellett, vállalva meghurcoltatást, börtönt, emigrációt.

 

A szóda hungaricum. A versek szódával estjei minőségi fröccsök, melyek garantálják a felszabadult együttlétet a kortárs líra kiválóságaival és azok művészvendégeivel.

Fogyasszon velünk verset szódával!

Üdítő kikapcsolódást kívánunk!