A Kultúrvonal Produkciós Iroda Versek szódával című produkciója ezúttal székelyföldi gimnáziumokba látogatott el, ahová ritkábban jutnak el anyaországi alkotók. Ezzel három fontos küldetést is vállalt: egyrészt, a rendhagyó irodalomórák hagyományára építve, kortárs alkotókkal ismerkedhettek meg az ottani magyar fiatalok, másrészt az anyaországból kaphattak közvetlen művészi impulzusokat, harmadrészt nem csupán a résztvevő alkotók műhelyébe pillanthattak be a műsor folyamán, hanem Nagyszalonta szülötte, a költőóriás Arany János művészetét is rendhagyó módon vizsgálhatták: kortárs művészek szemüvegén keresztül.

Az előadásról

A szerkesztett és előre megírt dramaturgiára készült előadásban fellépett egy költő (Lövétei Lázár László), egy zenész (Keleti András), egy színművész (Tóth János Gergely) és moderátorként egy író (Bíró Gergely). A műsor gerincét a multimédiás vetítések és bejátszott zenei anyagok adták, hogy a mai fiatalokhoz közelálló eszközökkel népszerűsítsük Arany János művészetét, kedvet csinálva műveinek olvasásához. A színművész 3 verset adott elő ( Mint egy alélt vándor, Kertben, Epilógus ), valamint egyéb Arany-idézeteket. A moderátor a költő vendéggel Arany János időszerűségéről beszélgetett. Lövétei Lázár László ráadásul nem csupán tisztelője és népszerűsítője a nagy költőelődnek, de helybéli is, a Székelyföld főszerkesztője, aki ismerős lehetett nem egy diáknak. Keleti András, aki a zenét szolgáltatta, a műsor végén egy gitárral közös éneklésre invitálta a hallgatóságot Arany János A világ című versének utolsó strófájára ("Részeg ember ez a világ."). Az esemény gesztusértékű eleme, hogy mindenki erre a célra és témára tervezett könyvjelzőt vihetett haza emlékbe, hátsó oldalán az énekelt versrészlettel ( A világ ).

Tehetségkutatás

Gimnáziumi sorozatunk rendkívül fontos része volt a tehetségkutatás is. Ennek érdekében az iskolák tanárai közreműködésével egyrészt előre népszerűsítettük ezt a programelemet, másrészt lehetőséget adtunk a diákoknak, hogy a műsort követően azok, akik maguk is verset vagy novellát írnak, bedobhatták írásaikat az Aranyzsákba, amelyet erre az alkalomra készíttettünk. A kéziratokon fel kellett tüntetniük személyes adataikat és e-mail elérhetőségüket, hogy válaszolhassunk a műveikre, valamint hogy a legtehetségesebbeket egy jövendőbeli alkotótáborba elhívhassuk készségeik továbbcsiszolása érdekében. Elég sok kézirat gyűlt össze az Aranyzsákban, feldolgozásukhoz stábunk hozzáfog hamarosan.